Levensloop woningen

Woningaanpassingen voor ouderen en gehandicapten
 

Charlie Bunt Installatiebedrijf is erkend Comfort Installateur volgens de eisen van UNETO-VNI.
 

Tijden veranderen en steeds meer senioren willen graag, of moeten zelfs, tot op hoge leeftijd in hun eigen woning blijven wonen. In heel veel gevallen is dit goed mogelijk maar is het wel noodzakelijk om uw woning op een aantal punten aan te passen waardoor dat een stuk makkelijker en vooral ook veiliger wordt. Wij hebben daar in onze cultuur nog een beetje moeite mee om deze aanpassingen voor onszelf op latere leeftijd te doen. Eigenlijk best vreemd want we hebben er ook geen problemen mee om onze woning aan te passen wanneer er kleine kinderen komen en zonder te aarzelen wordt de kinderkamer na verloop van tijd omgebouwd tot een tienerkamer. Eigenlijk is uw huis uw hele leven in beweging en op oudere leeftijd zijn er andere leefomstandigheden nodig dan wanneer u nog jong bent.

Vallen is één van de grootste gevaren en moet zoveel mogelijk voorkomen worden omdat genezing echt een stuk lastiger is op hogere leeftijd. Een slecht genezende verwonding of blessure kan uw bewegingsvrijheid heel erg inperken. Het AMC heeft een pagina op haar website gewijd aan de noodzaak tot preventie van vallen, deze vindt u hier.

Hoe 'jonger' u deze aanpassingen al laat realiseren, hoe minder overlast u er van heeft als het echt noodzakelijk wordt. Wij adviseren u daarom niet te wachten 'tot het niet meer gaat', dan is een verbouwing een extra last die u waarschijnlijk niet echt kunt gebruiken.

Badkamer aanpassingen
 

Eén van de belangrijkste ruimten om goed bij stil te staan is uw badkamer. Door het vocht en stoom ontstaat er extra gevaar voor uitglijden of vallen bij opstapjes. Vaak kan de badkamer met een kleine verbouwing een stuk veiliger of ruimer worden zodat bewegen een stuk makkelijker wordt. Een bad vervangen door een ruime douche, liefst zonder drempels, met bijvoorbeeld een zitje kan het wassen een stuk veraangenamen. Een verstelbare wastafel of het verhangen of vervangen van handdoekenrekjes en meubels, zodat men niet zo ver hoeft te reiken, kan de bereikbaarheid eenvoudiger maken. Een afgeronde wastafel kan stoten aan hoeken verkleinen.

Het aanbrengen van verschillende steunen, die geschikt zijn om uw gewicht te dragen want de normale douchestang is dat niet, en een antisliplaag op de vloer kunnen het gevaar van vallen al sterk verminderen. Een krachtige afzuiging en vloerverwarming zorgen voor een drogere ruimte. Een thermostaatkraan voorkomt dat u zich verbrandt aan te heet water. Speciale wastafelkranen kunnen u helpen wanneer u kracht in uw handen verliest en ook het risico op verbranden verkleinen.

Bent u van middelbare leeftijd en overweegt u uw badkamer aan te passen dan is het toch goed om alvast rekening te houden met de toekomst. U verbouwt uw badkamer tenslotte om er lange tijd gebruik van te maken. Vooruitdenken en rekening houden met mogelijk noodzakelijke aanpassingen in de toekomst is dan geen overbodige luxe. Wij denken graag met u mee.

Toilet aanpassingen
 

Soms is het verwijderen van een fonteintje op het toilet beneden al een verademing doordat er meer bewegingsruimte ontstaat en het meenemen van een looprekje of rollator ineens mogelijk wordt. Maar ook het vervangen van een standaard toilet door een in hoogte verstelbaar- of een toilet met douche
kan het toiletbezoek een stuk makkelijker maken. Een toilet zonder spoelrand kan van het
schoonmaken een eenvoudiger werkje maken.

Een douchewc waarbij u gereinigd wordt met water, zoals vroeger in het bidet, lijkt een luxe maar kan voor veel ouderen een groot probleem oplossen. Omdat men minder soepel wordt, wordt het goed schoonmaken met wc-papier steeds lastiger. Dit kan tot vervelende aandoeningen als chronische blaasontsteking of tot ongewenste geurtjes leiden. Een douchewc is in vele andere landen de gewoonste zaak van de wereld en maakt een flinke opmars in Nederland. Het is zeer hygiënsch en ze zijn makkelijk te bedienen. Vele modellen zijn per persoon instelbaar zodat iedereen op de juiste manier en hoogte gereinigd wordt, een föhn zorgt voor de droging. Zeker de moeite waard om in uw opties mee te nemen.Keuken aanpassingen
 

Ook in de keuken kan er veel gedaan worden. Het verlagen van, een deel van, de keuken of drempels. Of juist het plaatsen van een verhoging bijvoorbeeld. Het verplaatsen of aanbrengen van extra stopcontacten zodat u er beter bij kunt. Of het vervangen van een kraan voor een model dat minder kracht in de handen vraagt of rubber onderdelen heeft zodat men minder snel de handen kan branden. Het aanbrengen van een antisliplaag op de vloer voorkomt uitglijden zoveel mogelijk.
Een teruggebogen deurklink aan uw deuren zorgt er voor dat u minder makkelijk blijft 'hangen' en uit evenwicht raakt. Allemaal praktische oplossingen die wij graag en vakkundig voor u uitvoeren.

Centrale verwarming
 

Oudere mensen krijgen vaak andere behoeften als het gaat om verwarming. Het bijplaatsen van een radiator vlak bij de favoriete zitplaats kan veel extra comfort bieden. Het vervangen van een handbediende thermostaat voor een programeerbare thermostaat of aanbrengen van thermostaten op radiatoren, zijn enkele suggesties die het behaaglijk maken en houden in huis.

Aanpassingen voor gehandicapten
 

Heeft u in verband met een ziekte of handicap speciale behoeften of aanpassingen in uw woning nodig? Samen met uw ergo- of fysiotherapeut of andere deskundigen bekijken we wat in uw specifieke situatie de beste oplossingen zijn en verzorgen de aanpassingen in zijn geheel voor u.

Automatische deuren, domotica, liften, aanpassing opritten, scooterbergingen
 

Al deze zaken kunnen een bijdrage leveren aan het verbeteren van het gebruiksgemak van uw woning op hogere leeftijd. Domotica zijn allerlei electronische en vaak computergestuurde aanpassingen zoals op afstand opendoen van deuren, electrisch de gordijnen sluiten, videocamera's in ruimten of bij de voordeur. Voor werkzaamheden die wij zelf niet verrichten, werken wij samen met betrouwbare partners. Alles kan dus via ons in één keer geregeld worden. Wij blijven uw aanspreekpunt en controleren onze partners.

Wij helpen u graag!
 

Wanneer u contact met ons opneemt maken wij graag een afspraak met u om uw specifieke situatie met u door te nemen en de beste oplossingen met u te bespreken. Wij kunnen u met een 3D-tekening laten zien hoe uw nieuwe badkamer er uit zou komen te zien. Indien nodig komen wij bij u langs om de situatie met eigen ogen te bekijken of hebben we overleg met huisarts, fysio- of ergotherapeut om de juiste oplossingen te vinden.

Contact
 

U kunt ons bellen voor een afspraak op 0488 - 420057.