Dakbedekking

Dakbedekking en hemelwaterafvoer


Al jaren is Charlie Bunt Installiebedrijf actief in de dakbedekking. Wij kunnen u helpen met nieuwe dakbedekking, renovatie of lekkages en alles op het gebied van hemelwaterafvoer.

- Bedekking met APP (bitumineuze dakbedekking)
- Bedekking met EPDM (rubber)
- Aanleggen/vervangen/reparatie zinken en koperen dakgoten

Vraag: Wat is EPDM?
 

EPDM is de afkorting van "Ethyleen – Propyleen – Dieen Monomeer" en slaat op een groep van synthetische rubbers of elastomeren, gemaakt door
de polymerisatie van etheen (=ethyleen), propeen (=propyleen), en een dieen (= een onverzadigde koolwaterstof met twee dubbele bindingen). Polymerisatie is de verbinding van moleculen van dezelfde soort tot één hoogmoleculaire structuur zonder verandering van de elementaire bouw. EPDM is dus een terpolymeer, dat is een polymeer verkregen uit drie monomeren. Er wordt uitgegaan van een gemiddelde levensduur van EPDM van 40 jaar. De theoretische levensduur is veel langer maar daarvoor worden geen garanties afgegeven. Dit komt doordat EPDM een synthetisch rubber is en geen chloor, weekmakers, halogenen en plasticiden bevat. Het heeft een zeer hoge resistentie tegen Ozon en UV-straling waardoor een zeer lange levensduur kan worden bereikt. Veel langer dan vele andere producten.

Door het NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie) zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de milieubelasting van EPDM. Ongewapende en ongecacheerde EPDM folies zijn het minst milieubelastend en hebben de laagste milieukosten. EPDM is duurder in aanschaf dan bitumen maar het is recyclebaar en in combinatie met de lange levensduur het beste alternatief voor het milieu ten opzichte van andere producten.

 

Vraag: wat is bitumen dakbedekking?
 

Bitumen is een product dat ontstaat bij de destillatie van ruwe olie. Hierdoor bevat bitumen een aantal eigenschappen die het uiterst geschikt maken als dakbedekking. Bitumen kan niet worden opgelost in water en dat maakt het een waterdicht product. Bitumen is goed bestand tegen chemische stoffen, het is niet giftig en heeft een grote kleefkracht in samenwerking met andere materialen. Vroeger had bitumen ook wat minder goede eigenschappen, zoals slechte UV- en zuurstofbestendigheid, niet soepel en elastisch bij lage temperaturen en een vrij korte levensduur. Om het product te verbeteren werd gemodificeerd bitumen ontwikkeld, ook wel bekend als APP en SBS.

APP
 

APP staat voor Atactisch PolyPropyleen. Dit is een kunststof die ontstaat bij de fabricage van polypropyleen. APP wordt bij sterke verhitting zacht. Bij
normale omgevingstemperaturen is dit genoeg om het product soepel en buigzaam te maken. Door APP met bitumen te mengen krijg je gemodificeerd bitumen, dat extra eigenschappen bevat die het soepel en buigzaam maken bij normale temperaturen.

De voordelen van APP mengen met bitumen zijn:
- Gemakkelijk verwerkbaar
- Zeer UV-bestendig
- Weinig onderhoud nodig
- Een hoge weerstand tegen veroudering

SBS gemodificeerd bitumen


SBS staat voor Styreen Butadieen Styreen. SBS is een hoogwaardig kunststof dat zeer elastisch is onder omgevingstemperaturen. Door SBS met bitumen te mengen krijg je SBS gemodificeerd bitumen.

De voordelen van SBS mengen met bitumen zijn:
- Grotere flexibiliteit
- Grotere elasticiteit
- Grotere kleefkracht